Mit tegyünk a csomagba? Egészséges finomságok a Mikulástól

J. Kovács Andrea Fotó: Győr+ Arhív
2025.12.04. 08:43

Minden kisgyermekes családban nagy várakozás előzi meg a Mikulás eljövetelét, és óriási az öröm, amikor az ablakpárkányokon sorakozó, szépen kitisztított csizmák és cipők megtelnek finomságokkal. Az ajándékok zöme a boltok édességes pultjairól kerül az ablakba, vagyis nagy részük csokoládé és cukor. Kis odafigyeléssel azonban nemcsak a csomagok tartalmát tehetjük egészségesebbé, hanem gyermekünk szemléletét is formálhatjuk.

Az egyik legjobb választás természetesen a friss gyümölcs. A piros zacskókba tegyünk bátran almát, mandarint, narancsot, banánt, kivit. Az alma méregtelenítő, tisztító hatású és csupa olyan összetevőt tartalmaz, amire szüksége van a szervezetünknek. A citrusféléknek és a kivinek kimagasló a C-vitamin tartalma, vagyis az immunrendszer erősítésében játszanak szerepet. A banán fogyasztása elsősorban magas kálium és rosttartalma miatt javasolt.

Édesek és nagyon finomak az aszalt gyümölcsök. A frissnél magasabb koncentrációban tartalmazzák a tápanyagokat de érdemes mértékkel fogyasztani, hiszen nagyon magas a cukortartalmuk.

Négy éves kor felett egészséges ropogtatnivalót jelenthetnek az olajos magvak. Fontos, hogy ennél fiatalabb gyermeknek a fulladásveszély miatt csak őrölve adjuk a magvakat! A dió, mogyoró, mandula, kesudió, pisztácia élettani hatása sokoldalú: antioxidáns tartalmuk révén csökkentik a szervezetben zajló gyulladásos folyamatokat, kiváló fehérje- és rostforrások, flavonoidokat és E-vitamint tartalmaznak, amelyek semlegesítik a káros szabad gyököket, valamint támogatják az idegrendszer megfelelő működését. B-vitaminokban szintén gazdagok, valamint jelentős magnézium, cink, vas, kálium és kalcium források, amelyek ugyancsak létfontosságúak a szervezet működéséhez.

Tehát nyugodtan változtassunk a bevett szokásokon és tegyünk egészséges nassolnivalókat a mikulás csomagba!

Kapcsolódó témák: #egészség | #életmód | #mikulás |